Очаквам поевтиняване на газа, парното и преференциалния ток

Шефът на ДКЕВР не подкрепя спиране на топлото в блока, при 50% нередовни потребители

Ангел Семерджиев:

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Оттук нататък очаквам цената на природния газ да намалява, а с него да намалява цената на топинната енергия , както и на преференциалната цена на тока от комбинирано производство на енергия.  Поевтиняването на газа  ще се отрази и на двете цени на топлофикациите, е категоричен председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Състоянието на топлофикациите се влоши заради скъпия газ, комисията поддържаше относително поносими цени на топлинната енергия чрез потискане цената на природния газ, поддържане на висока преференциална цена на електроенергията от когенерациите и чрез намаляване на фактическите разходи на топлофикациите.

 

Чрез префенциалните цени на електроенергията регулаторът успява да направи някакъв баланс, но това не може да е непрекъснат процес, обясни регулаторният шеф.

 Топлофикациите могат да намалят присъщите си разходи чрез инвестиране в нови ефективни когенарационни мощности  и  технологии. Така те ще намалят цената на енергията и ще направят по-достъпни  за потребителите услугите си. Топлофикациите в Пловдив, Бургас и Плевен са постигнали приемливи цени през 2012 г. именно по този начин, каза Семерджиев и посочи, че останалите топлофикационни дружества и най-вече Топлофикация София трябва да инвестират в нови  технологии през 2013 г. , защото никоя топлофикация няма да оцелее, ако не стане ефективна.  

 Ако БЕХ /Българският енергиен холдинг/ гарантира при добри условия инвестиции за обновяване на Топлофикация София, прехвърлянето на акции е добра мярка, коментира председателят на ДКЕВР. Процент от столичното дружество да се прехвърли към холдинга срещу погасяване на дълг, е една от обсъжданите мерки за подобряване на нейните финанси.  Никоя топлофикация няма как да продължи да съществува, ако не постигне ефективност, коментира Семерджиев.
Не подкрепям спиране на отоплението на целия блок, при 50% нередовно плащащи сметките си съсобственици. Това е изключително крайна мярка , трябва да се търсят други начини за подобряване на събираемостта на сметките за парно на етажната съсобственост.

 ДКЕВР търси начин за намаляване на цените на тока по дългосрочните договори на  ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, защото натоварват регулираната цена на енергията.

„Предвиждаме да направим регулаторен одит на двете централи  през този месец. Най-вероятно ще бъдат оптимизирани разходите, които са признати по дългосрочните договори, каза Семерджиев.   

Подкрепи Economic.bg