Ограничаването на търговските вериги е европейска практика

Ако се затварят големите вериги през почивните дни, вероятно малките квартални магазинчета ще се позакрепят, смята председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов

284 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-н Луканов, какво смятате за лансираната идея, големите вериги да не работят почивните дни?

- Това е нормална практика в развитите държави-членки на ЕС. Има шест държави, които по този начин подпомагат малкия и среден бизнес. Така се отваря една малка ниша, която има социален ефект.

- Това не е ли антипазарна мярка?

- Много неща в момента са антипазарни. Аз не казвам, че подкрепям подобна мярка. Има много за, има и много против нея. Малкият и среден бизнес е гръбнакът на държавата и той трябва да се уважава. Ако се затварят големите вериги през почивните дни, вероятно малките квартални магазинчета ще се позакрепят, защото те сега са на изчезване. От друга страна обаче това ще причини неудобство на гражданите. Хората вече са свикнали да пазаруват денонощно и по всяко време да купят това, което искат. А това в момента става предимно от големите вериги. Дискусионна е темата.

- Няма ли да се отрази негативно върху производителите, защото веригите са голям пазар за техните стоки?

- Разбира се. Това е една от темите, която трябва да се дискутира при приемането на подобна мярка. Да, това би довело до спад на продажбите не само на българските производители, но и на всички продукти, които се продават сега във големите вериги. Те частично обаче ще бъдат компенсирани от малките магазини.

- Смятате ли, че търговските вериги наистина злоупотребяват до такава степен с положението си на пазара, че трябва да се предприемат такива мерки срещу тях?

- Има нещо такова. Трябва да отбележа обаче, че напоследък ние работим все по-добре с големите вериги. Истината е, че преди няколко години те действаха много по-безкомпромисно спрямо производителите.

- Има ли вариант, при който да са доволни и производителите, и веригите, и малките търговци?

- Те са като риба, рак и щука. Трудно би се случило подобно нещо. В една пазарна среда обаче, каквато е в България, всеки трябва да работи според регулациите. Всеки трябва да взима своето, а не някой да отнема от дела на другия.

- Смятате ли, че пазарът сам по себе си може да регулира всичко в един бъдещ момент?

- Твърдо не. Досега всичко беше оставено на саморегулация и заради това малкият и среден бизнес е пред изчезване.

- Не е ли по-добре държавата да започне най-после да изпълнява своите контролни функции, отколкото да се стига до принудително затваряне на търговски вериги и ограничаване на хората от покупката на стоки?

- Да, държавата трябва да върши по-съвестно своята работа. Но не мисля, че подобна мярка би ограничила хората от достъпа им до продукти. Те ще могат да си ги набавят от кварталните магазини.


Подкрепи Economic.bg