Оланд иска Гърция в Еврозоната

Френският президент заяви, че мястото на Гърция е във валутния съюз

Мястото на Гърция в Eврозоната не е под въпрос. Това каза френският президент Франсоа Оланд след днешната му среща с гръцкия премиер Антонис Самарас във връзка с международната помощ за Гърция. Той също така приветства усилията на страната за преодоляване на кризата през последните две години и половина.

"Не стои въпросът за оставането или не на Гърция в Еврозоната...Тя е член и ще остане във валутния съюз. Чакаме доклада на Тройката...Чакаме и срещата на върха през октомври", коментира Оланд. "Мисля, че няма повече време за губене, Гърция трябва да изпълни ангажиментите си", добави френският президент.

Вчера Самарас се срещна в Берлин и с германския канцлер Ангела Меркел - първото официално посещение на новия гръцки министър-председател в чужбина. В Берлин Самарас още веднъж изтъкна, че Гърция не иска повече пари, а време, за да си поеме дъх и да продължи реформите. От своя страна Меркел също призовава за оставането на Гърция в еврозоната, но въпросът за исканата отсрочка за момента остава без категоричен отговор.

Предишната вечер в Берлин имаше среща и между Франсоа Оланд и Ангела Меркел, след която двамата призоваха Андонис Самарас да продължи реформите и да изпълни ангажиментите си. Още тогава Меркел и Оланд не дадоха отговор на желанието му да издейства смекчаване на строгите икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори. Те показаха ясно, че няма да се произнесат докато международните кредитори не завършат прегледа на финансите на Гърция, което се очаква най-рано през септември.

Коментари: 0