Оманският държавен фонд е започнал преговори за КТБ

Институцията се опитва да защити инвестицията си в банката

Снимка: State General Reserve Fund

Автор: Стилиян Гребеничарски

Оманският държавен инвестиционен фонд е провел във вторник разговори с българското правителство относно капитализирането на Корпоративна търговска банка (КТБ), пише Reuters. Информацията е от почетния консул на Оман в София.

Фондът е изпратил преди това писмо до властите за провеждане на разговори относно защитата на инвестицията си. Посредством свое дружество регистрирано в Люксембург, той притежава приблизително дял от 30% в четвъртия по-големина кредитор в страната.

Информационната агенция напомня, че КТБ бе принудена да поиска процедура по специален надзор от БНБ, след което операциите ѝ бяха замразени. Централната банка и правителството обявиха, че ще започнат преговори за нейното капитализиране и оздравяване. Ако преговорите с акционерите не доведат до резултат, то заявката е, че в институцията ще влязат като акционери Фондът за гарантиране на депозитите в банките и Българска банка за развитие.

„Зная, че фондът е изпратил писмо до българското правителство и БНБ, в което се настоява за разговори, които да защитят интересите на инвеститора в банката. Такъв разговор в проведен във вторник, но нямам информация за резултатите от него”, заяви почетният консул на Оман Стоян Денчев.

Напомняме, че наскоро руската ВТБ, която притежава малко над 9% от Корпоративна търговска банка, отрече да има интерес от придобиване на по-голям дял.

 

Коментари: 0