Омбудсманът и експерти против спасяване на КТБ с пари от бюджета

Според тях не е необходимо извънредно законодателство за решаване на проблема

Омбудсманът и експерти против спасяване на КТБ с пари от бюджета

Снимка: Стоян Йотов

Членовете на Експертния консултативен съвет (ЕКС) и Омбудсманът Константин Пенчев се обявиха срещу извънредно законодателство и против решаване на проблема на КТБ с публични средства, съобщиха от пресцентъра на БСК.

"Държавна интервенция е допустима, но не под формата на безвъзмездно финансиране, а чрез други финансови инструменти (вкл. кредити), придружени от оздравителни мерки, предвидени в Закона за кредитните институции (ЗКИ)", коментираха те. В тази връзка г-н Пенчев припомни, че поставянето на банка под особен надзор не означава единствено затварянето й "под ключ" за 6 месеца, а ЗКИ предвижда широк набор от механизми за оздравяване на банката. Т.е. прилагането на мярката "особен надзор" се прави с цел оздравяване, а не с цел ликвидиране на потърпевшата кредитна институция.

Според участниците в срещата действащото законодателство не е пречка за разрешаване на казуса около банката, но е налице отказ от страна на БНБ да приложи закона. Те не отрекоха и необходимостта от нормативни промени в посока изграждане на ефективни механизми за публичен контрол върху действията на БНБ, тъй като в момента очевидно е налице "свръхавтономност на централната банка".

По думите на националния омбудсман Константин Пенчев "когато една институция не желае да работи, трябва гражданите и другите институции да направят нещо, трябва да приложат силен публичен натиск за преодоляване на проблема, който пряко или косвено засяга повече от половин милион българи".

Председателят на БСК Сашо Дончев сравни казуса с бедствие и призова за спешно свикване на Консултативния съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ, съгласно Закона за Комисията за финансов надзор (КФН).

"Години наред наблюдавахме с учудване колко бързо расте тази банка. Периодично задавахме въпроси и не получавахме отговори. За нас е очевидно, че има умишлено организирана, целенасочена атака с цел разграбване на безценица на активите на банката и заличаване на следите от някои незаконосъобразни действия в предходни периоди", заяви Сашо Дончев. Той увери Константин Пенчев, че членовете на ЕКС нямат лични или корпоративни депозити в КТБ, т.е. интересът им за решаване на проблема е провокиран единствено от това да бъдат предотвратени потенциални щети за финансовата система и за икономиката на страната.

Коментари: 0