Омбудсманът се самосезира за упраженено насилие на протеста

Константин Пенчев е изпратил писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев

Омбудсманът Константин Пенчев се самосезира за насилието на протеста. Той последва прокуратурата и образува проверка по собствена инициатива.

Пенчев е изпратил писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев, съобщават от кабинета на омбудсмана. В него омбудсманът пише: „от кадрите, разпространени в средствата за масова информация и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания. Има данни и за счупени камери на журналисти".

Омбудсманът настоява министърът да извърши проверка. Пенчев пита също така какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР? "Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила? В случай на употреба на сила и помощни средства – доколко това е било "абсолютно необходимо" и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им? Какъв е броят на пострадалите лица?" пише още в съобщението на кабинета на омбудсмана.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата се е самосезирала за проявено насилие от отделни полицаи в нощта на 23 юли.

Коментари: 0