Opel затваря завод в Германия

През 2016 г. фабриката в Бохум ще преустанови производството на автомобили

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германският автомобилен производител Opel, собственост на американския концерн General Motors, все пак ще затвори завода си в германския град Бохум. От компанията обявиха, че няма друг вариант освен да спре производството през 2016 г. Преустановяването на работата ще засегне около 3 000 служители, пише Reuters.

Все пак от компанията се надяват да избегнат съкращенията или поне да ги минимизират, чрез построяването на разпределителен център на мястото на завода. Обмисля се и разкриването на производство на авточасти, в което да бъде преквалифициран освободения персонал.

"Основната причина е драматичният спад при търсенето на автомобили в Европа и свръхкапацитета на цялата автомобилна индустрия на Стария континент", се казва в съобщението на компанията.

Като цяло индустрията в Европа страда изключително много от слабото търсене на коли. По-рано през годината Ford и Peugeot също обявиха, че ще затварят заводи и ще намаляват производствения капацитет. Затварянето на завода в Бохум обаче е прецедент за Германия от десетилетия.

Планираното затваряне на фабриката съвпада с края на жизнения цикъл на модела Zafira Tourer. Моделът не предизвика особен интерес и от това пострада производството в Бохум. Очаква се през януари производството да бъде спряно за 10 дни, а производството да бъде намалено наполовина. През 2013 г. ще бъде премахната и нощната смяна.Коментари: 0