Еврото се е стабилизирало днес

Трудности при растежа на златото

Еврото се стабилизира близо до 2-седмичното дъно, а безпокойството около политическата буря в Италия намаля. В същото време шансовете за нови стимули на Федералния резерв притиснаха долара. Единната валута се търгуваше сутринта на 1.2956 срещу долара, което е над дъното от понеделник на 1.2880. В петък беше отчетено 2-седмично дъно на 1.2876. Непосредствена съпротива е 1.2973, което е 38.2% корекция на спада от 5 до 7 декември.

Еврото намери подкрепа след като италианският министър-председател Марио Монти омаловажи опасенията на пазарите за решението му да подаде оставка, казвайки, че няма опасност от политически вакуум преди изборите през пролетта. Така спада под 1.29 в евро/долар се оказа краткотраен.

Решението на Монти дойде след като бившият министър-председател Силвио Берлускони рязко отдръпна подкрепата си за водения от Монти кабинет от технократи и определи реформите и стриктните мерки като водещи Италия към опасност. Въпреки че италианските акции и облигации получиха удар от новината за Монти, това не доведе до промяна на настроенията на по-широките финансови пазари, може би отчасти и заради становището, че програмата за изкупуване на дълг от ЕЦБ може да ограничи разпродажбите на италиански дълг в случай, че лихвите по него продължат да растат.

Друг фактор, който подкрепяше еврото от нови дъна беше нежеланието на инвеститорите да купуват долари, тъй като очакват от ФЕД да замени изтичащата операция Туист с програма по изкупуване на облигации по време на заседанието си на 11 и 12 декември. Повечето икономисти очакват от американската централна банка да съобщи месечни покупки на облигации в размер на 45 милиарда долара, въпреки че някои прогнозират изненада и по-голяма сума за подтискане на лихвите. Едно такова развитие би оказало допълнителен натиск върху зелените пари.

Долар/йена е на 82.31 и не е далеч от 8-месечния връх на 82.84, който достигна миналия месец, въпреки че продажбите свързани със защита от задействането на опции на нивата от 83 вероятно ще ограничават растежа на долара. Шансовете за нови стимули от ФЕД и нарастващите очаквания, че Японската централна банка ще разшири покупките на активи и програмата си за заеми по време на заседанието си през следващата седмица водят до добро търсене на високодоходните валути, въпреки че дългите позиции в тях вече са доста големи. Новозеландският долар е близо до 19-седмичния връх, който удари вчера  и се разменя за 0.8352 срещу американския си съименник. Австралийският долар обаче спадна заради изненадващия спад на доверието сред бизнеса в Австралия. Валутата се оттегли на 1.080 срещу зелените пари, но остава доста близо до 11-седмичния връх от миналата седмица на 1.0515.

Днес нямаше важни новини от икономическия календар в Азия. В Европа вниманието вероятно ще е насочено към стойностите на излизащия месечно ЗЕВ индикатор в Германия, който измерва настроението сред бизнеса.

Трудности при растежа на златото

Златото днес спадна минимално, но остава добре подкрепено преди заседанието на Федералния резерв, от което се очаква да завърши с оповестяване на нови монетарни стимули. Това би увеличило привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлация.

Повечето икономисти очакват от ФЕД да оповести месечни покупки на облигации в размер на 45 милиарда долара след края на заседанието в сряда. Златото получава сила от облекчена монетарна политика, тъй като инвеститорите се страхуват, че широкото печатане на пари ще навреди на стойностите на валутите и това ги подтиква да търсят сигурност в други активи.

Златото поскъпна с над 9% през тази година точно заради по-благоприятната монетарна политика на водещите в света централни банки, по-специално ФЕД и ЕЦБ. В известна степен обаче дилърите са разочаровани от скорошното представяне на златото, тъй като нито неуспешните разговори за американския бюджет, нито относително слабия долар не доведоха до покупки на метала, който отчете две поредни месечния понижения през октомври и ноември.

Спот цената слезе минимално на 1709 долара за тройунция след вчерашния растеж до едноседмичен връх от 1717.20 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0