Определиха такси "сигурност" и "шум" за 4 граждански летища

Намаляват базовата цена за водене на самолетите в небето над България, увеличават лихвата за забавени от авиокомпании плащания

Всеки заминаващ пътник от 4 граждански летища у нас ще плаща вече отделна  такса"сигурност", решиха министрите.   С промени в Наредба за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване Министерски съвет прие въвеждането на новите такси "сигурност" и "шум" и определи тяхния размер за 4 граждански летища в страната.

Таксите за сигурност на летище Варна до края на годината ще бъдат 1,77 евро за заминаващ пътник, за 2013 г. – 4,36 евро, а от 1 януари 2014 г. – 5,42 евро. За летище Бургас те са съответно 1,21 евро, 2,92 евро и 4,32 евро. До края на годината двете летища нямат такса шум, а от началото на 2013 г. нейната единица става 3,74 евро. Единицата се умножава по коефициента, получен като разлика в нивата на шума на съответния тип самолет над минимално допустимите, т. е. колкото по-високи нива на шум има той, толкова по-висока такса ще му бъде начислена.

Удължава се с две години срокът, в който Летище Пловдив ще бъде с намалени наполовина летищни такси. Намалението бе предприето преди две години, за да се стимулира стартирането на редовни целогодишни полети от аеропорта.

Таксата за сигурност на летището се предлага да бъде 50 на сто от таксата за пътници, а таксата за шум – 5% от таксата за кацане от 6 ч. до 22 ч. и 10% в нощните часове.

Таксата за сигурност за летище Горна Оряховица се предлага да бъде 1,5 евро за заминаващ пътник, което съответства на политиката за привличане на нискотарифни и чартърни компании на това летище. Тъй като не е установено вредно влияние на полетите от и до летището върху съседните селищни агломерации, се определя такса за шум в размер на 0,15 евро на тон максимално излетно тегло за всички въздухоплавателни средства.

Базовата национална таксова единица за аеронавигационно обслужване на прелитащите въздухоплавателни средства през въздушното пространство на България бе намалена от 39,77 евро на 36,56 евро.В същото време е увеличен лихвения процент при забавени плащания от авиокомпаниите  за аеронавагиционно обслужване от 11 % на годишна база на 11,57 процента.

 

 

Коментари: 0