Определят подредбата в бюлетините за предсрочния вот

Деветнадесет партии, седем коалиции и девет независими кандидати ще си оспорват 240 места в Народното събрание

Определят подредбата в бюлетините за предсрочния вот

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи номерата в бюлетините и реда за представяне на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в предсрочните парламентарни избори на избори 5 октомври, съобщават от Комисията.   

Подредбата ще стане факт след тегленето на публичен жребий. Той ще започне в 17:30 часа в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Първи" 1, фоайето на зала "Света София".

За участие във вота първоначално документи подадоха 22 партии и 7 коалиции. В последствие ЦИК регистрира 19 партии и 7 коалиции. От 31 многомандатни избирателни региона, комисията допусна до участие и общо девет независими кандидати в шест от тях. В бюлетините за Бургас, Хасково и 25-ти МИР София ще фигурират по двама, а в тези за Благоевград, София - област и 24-ти МИР София - по един.

За избирателите отново ще съществува възможността чрез преференциален избор да пренаредят партийните листи. За да се случи това е необходимо кандидат да събере над 7% от общия брой редовни гласове за дадената политическа сила в съответния МИР и респективно повече от останалите си конкуренти в листата. Въпреки че бюлетините без използвана преференция ще се причисляват като гласове за водача, то неговата позиция никак не е сигурна, ако опцията се използва масово от избирателите.

За пореден вот гласоподавателите извън България няма да имат собствен избирателен район и листи и съответно ще бъдат дискриминирани от правото за преференциален избор, което им дава закона.

До 20 септември е срокът, в който желаещите да гласуват в секция по настоящ адрес трябва да заявят това пред съответната община, където се намира той. Това се осъществява със заявление по образец – приложение N17 - НС. Заявлението, както и други изборни книжа можете да намерите ТУК.

Коментари: 0