Орешарски: В бюджета няма антикризисни мерки

Според бившият финансов министър това очевидно ще остане задача на следващото правителство, което и да е то

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителството и мнозинството не използват възможностите на бюджета, за да провежда антициклична политика или антикризисна политика. Това каза на пресконференция в Пловдив Пламен Орешарски, народен представител от "Коалиция за България " и председател на на Съвета по бюджетна и данъчна политика на БСП, предаде Радио "Фокус".

Според Орешарски това очевидно ще остане задача на следващото правителство, което и да е то. По думите му то трябва да спре с пиара и да се захване най-вече с проблемите на икономиката, което ще позволи да се погледне с друго око и на социалните политики.

"Първо трябва да се преодолее рецесията, да се постигне един макар и умерен растеж, и тогава може да се прави по-активна социална политика", каза Орешарски. "Растежът от около 1% или малко над 1%, какъвто изглежда ще бъде следващата година, фактически не е растеж, който би позволил по-оптимистични възгледи", каза още той.

 Относно разходите за разлика от предишните години в този бюджет е включена частична индексация на пенсиите и на някои други доходи, което показва, че наближават избори, коментира бившият министър на финансите.

"По отношение на дълга и дефицита и за следващата година се предвижда дефицитно финансиране в размер на 1.3% от брутния вътрешен продукт, което в абсолютна сума означава 1.1 млрд. лева нови вътрешни заеми", изтъкна той.

За четирите години управление на ГЕРБ Орешарски прогнозира фискалната позиция на страната да се влоши с около 6 млрд. лв., което по думите му означава по-малък резерв и по-висок правителствен дълг. "В края на 2013 година той предвижда дългът да се установи около 18%, като в средата на 2009 г. той беше 14%", обобщи финансистът.

За трите цели години управление - 2010, 2011 и 2012-а - ГЕРБ ще направят разходи в размер на 83 млрд. лв., от които пет милиарда лева е сумарният дефицит, при приход 78 милиарда лева, каза той. За сравнение Орешарски посочи трите цели години управление на "тройната коалиция" - 2006, 2007 и 2008, когато "сумарните разходи бяха 65 милиарда лева - с 18 милиарда по-малко, а приходите - 70 милиарда лева, което показва 5 милиарда лева спестени".

Коментари: 0