Вайдман: Опрощаването на гръцкия дълг няма да реши нищо

Според президента на Bundesbank трябват реформи иначе всичко ще е безсмислено

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Опрощаването на гръцкия дълг няма да реши нищо. Това каза президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман в интервю за "Райнише пост". Според него Атина трябва задължително да извърши реформите, макар да са тежки.

"На кого ще послужи да бъдат опростени дълговете на Атина, ако страната след десет години се окаже в същото положение като днес? Гърция трябва изцяло да се реформира, посочи Вайдман.

Германският банкер е против Европейската централна банка (ЕЦБ) да участва в евентуална операция от този тип, защото това би било равнозначно да финансира директно една държава, а това е забранено, припомни той.

"Политическите водачи явно решиха да продължат да финансират Гърция, но този помощ ще има смисъл само ако Гърция сама направи достатъчно за решаване на проблемите си", обясни Вайдман. "Това не е само важен сигнал за Гърция, но и за всички останали страни в криза", добави той.

Той смята, че Гърция няма да може да избегне големите съкращения на публичните си разходи, но без значителната помощ, която тя получава, тези съкращения щяха да са още по-жестоки.


Коментари: 0