Асмусен: Гърция няма да успее да намали достатъчно дълга си

Според един от членовете на Борда на директорите в ЕЦБ целта до 2020 г. ще бъде пропусната с много

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция ще се провали при опита си да намали нивото на дълга до нивата поставени като цел от международните кредитори. За това предупреди един от членовете на Борда на директорите в Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен, в интервю за белгийския вестник De Tijd. Според него целите не само няма да бъдат изпълнени, но и ще се разминат много със заложените.

Според Асмусен изборите през май и повторните избори през юни, както и забавянето на втория транш за Гърция, са извадили страната от правилния курс. "Ако не бъдат променени политиките дългът на Гърция през 2020 г. ще бъде някъде около 140% от БВП", каза Асмусен като се позовава на изчисления на ЕЦБ.

При одобрения втори спасителен пакет за Гърция през март 2012 г. беше поставено условие дългът да намалее до 116.5% от БВП. В момента публичните задължения на страната се оценяват на 175%, а прогнозите са той да достигне 190% през 2013 г.

Данните на Асмусен се различават с първите прогнози направени от инспекторите на "тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕС). Според тях към 2020 г. дългът на Гърция ще бъде 130% от БВП на страната.

Според Асмусен финансовите министри от държавите в еврозоната трябва да потърсят други варианти, с които да помогнат на Гърция "включително и доброволно обратно изкупуване на дълг". Така според него ще могат да се намалят дълговите нива в страната.

Коментари: 0