Орешарски: Всички отчитаме грешката с избора на Делян Пеевски

Най-важното е да се финализира споразумението за средствата в следващия 7-годишен период, категоричен е премиерът

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Всички отчитаме грешката с номинацията и избора на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това каза в интервю за bTV министър-председателят Пламен Орешарски. Твърдението му е, че са обсъждани и други кандидатури.

"Подцених противоречивия публичен образ на Делян Пеевски. Грешката се отчита от лидерите на двете парламентарни групи (БСП и ДПС - бел. ред.) и от мен", добави Пламен Орешарски. По думите му грешната номинация на Делян Пеевски за шеф на ДАНС се вижда и от общественото недоволство.

"Надделя мнението, че трябва да се назначи човек, който да действа. Аз се изкуших от бързото справяне с контрабандата и повишаването на събираемостта в бюджета. Това не може да се докаже, защото не беше даден шанс да се работи в тази насока", обясни Пламен Орешарски.

"Какво ще реши оставката ми - ще има ново служебно правителство, ще се възпроизведе същата ситуация. Има няколко сфери, които са пред срив, като енергетиката. Няма пари и в Националната здравноосигурителна каса", добави Орешарски.

"Най-важното предстои в следващите няколко месеца - да се финализира споразумението с Европейския съюз за следващия 7-годишен програмен период (2014-2020 г.). Ако не стане, или стане частично, рискуваме да много загубим много пари", продължи Орешарски.

От думите му стана ясно още, че ще направи широк обществен дебат по споразумението с Европейската комисия - споразумение, което касае около 15 млрд. евро. "Има сериозно забавяне по сегашните програми. Не искам да кажа колко ще загубим, но трябва да минимизираме загубите", каза още Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg