Още 7 години земята може да е недостъпна за чужденци

Това е предложение, което ще внесем в Комисията по земеделие към Народното събрание, каза земеделският министър

3599 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министерство на земеделието и храните ще предложи мораториумът за закупуване на земеделската земя да се удължи с още 7 години. Това беше съобщено от министъра на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от "Фокус". Министърът присъства на заседание на ръководството на министерството и Комисиите по земеделието и храните и Европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. Поводът на съвместното заседание беше обсъждането на Програмата за развитие на селските райони и Програмата за развитие на сектор "Рибарство".

"Това е предложение, което ще внесем в Комисията по земеделие към Народното събрание. Нямаме никакви притеснения от това, че земята ще бъде купена от чужденци, защото в крайна сметка, ние трябва да стабилизираме земеделското производство, а също така и нашите земеделски производители", каза Димитър Греков.

На въпрос какви са рисковете за разпокъсването на земеделската земя, министър Димитър Греков отговори: "От тенденциите през последните години виждаме, че се върви към окрупняване. По един или друг начин, собствениците, които купуват земя или обработват земя, без намесата на държавата, окрупняват земята. Това ни дава надежда, че през следващите 7 години ще се окрупни земята и нашите земеделци ще могат да я купят", обясни министърът.

Подкрепи Economic.bg