Отчетоха температури над 0 градуса на Марс

Чрез роботът "Кюриозити" учените отново разполагат с метеорологична станция на червената планета

Роботът "Кюриосити" на НАСА, който е на Марс, установи температури, надвишаващи 0 градуса по Целзий в кратера Гейл, чийто изглед наподобява западния американски щат Аризона. Съобщението направиха ръководителите на космическата програма.

Джон Гроцинджър, участник в мисията от Калифорнийския технологичен институт в Пасадина, заяви на пресконференция, че чрез "Кюриосити" учените отново разполагат с метеорологична станция на Марс.

"Мога да ви кажа, че в четвъртък максималната температура на повърхността на Марс близо до робота беше над 0 градуса по Целзий", каза Гроцинджър, уточнявайки, че точната мярка е била "276 Келвин" или 2,85 градуса по Целзий.

"Това е много важен момент за науката, тъй като последната дълговременна метеорологична станция на Марс датира отпреди 30 г., когато "Викинг 1" прекъсна връзката със Земята", добави той.

Ученият показаха нови четири снимки, на които ясно се виждат различните скални слоеве на бежово-жълтите хълмове в подножието на планината Шарп, която предстои "Кюриосити" да изкачи по време на двегодишната си мисия.

"Пейзажът около кратера Гейл прилича малко на пустинята Мохаве (в Калифорния)", изтъкна ученият. "Възможно е във всички слоеве на скалите да има хидратирани минерали", изтъкна той.

Учените смятат, че в района на кратера Гейл в миналото е имало вода и че в по-старите от планината Шарп геологични образования може да са се запазили следи от предишен живот.

Гроцинджър съобщи, че следващата седмица "Кюриосити" ще опита първите движения на колелата си.

Коментари: 0