Откриха обновения Римски стадион в Пловдив

Ще строят киносалон и сладкарница с изглед към античните останки

Реконструираният Римски стадион в Пловдив бе официално открит днес. Лентата преряза премиерът Бойко Борисов, който бе придружен от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра за управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и министъра на енергетиката, икономиката и туризма Делян Добрев.

Античното съоръжение се дава за стопанисване и управление на общината за срок 10 години.

Стадионът е с изцяло нова визия по проект „Античният стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване”. Той се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Общата отпусната сума е в размер на 900 000. евро, като 100 000 евро от средствата са спестени. 16 000 евро от тях са пренасочени към проект на смолянското село Гела, който също се финансира по Норвежката програма.

Досегашният бетонен зид е заменен със стъклен парапет, изчистени са всички съвременни надстройки, осигурен е по-добър достъп до самия исторически паметник. Предвижда се в най-ниската част да заработи отново сладкарница с изглед към античните останки.

След като разгледа археологическия обект, Борисов пожела на пловдивчани да направят всичко възможно и намиращите се около стадиона сгради да бъдат обновени.

„Всичко това трябва да се промени, иначе ще сменяме”, заяви премиерът на министъра на икономиката Делян Добрев.

До края на месец май ще започне и вторият етап от реконструкцията на Римския стадион – информационен център и киносалон, в който ще бъдат показвани филми, които презентират Пловдив отпреди 2000 години. За целта са отделени 240 000 лв. общински средства. Започват и строителни дейности за реставрация на Античния Одеон.

Коментари: 0