Откриха останки от най-старата звезда

Те били вградени в друго небесно тяло в ореола на Млечния път

Откриха останки от най-старата звезда
716 ~ 1 мин. четене

Астрономи откриха следи от може би най-старата звезда във Вселената. Нейните останки са били открити, вградени в тялото на друго небесно тяло в ореола на Млечния път, пише научното списание "Science", читирано от БГНЕС. Учените смятат, че първите звезди са били стотици пъти по-големи от Слънцето, но засега това предположение не е доказано.

"Нашето откритие е доказателство за съществуването на гигантски звезди. Те имали огромно влияние върху формирането на други звезди и галактики във Вселената", обясни един от авторите на изследването Вако Аоки от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Останките на небесното тяло, намиращи на хиляди светлини години от Земята, са били открити с помощта на телескопа "Субару".

Откритата звезда има необичаен химичен състав и именно от него учените ще могат да научат повече за факторите, довели до формирането на небесното тяло. Според учените звездата е на около 13 милиарда години, докато Големия взрив в станал преди 13,8 милиарда години, след който Вселената е започнала да се разширява.

Коментари: 0