Москва плаши да пусне "Южен поток" през Турция и Гърция

Ще преговаряме за заобикаляне на България с Анкара и Атина, отсече министърът на енергетиката Александър Новак

Москва плаши да пусне
192 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Москва продължава да заплашва София, че газопроводът „Южен поток“ може да бъде прокаран през Турция и Гърция. Това става ясно от анализ в руския онлайн вестник „Взгляд“, смятан за кремълски официоз в интернет пространството. Материалът е цитиран и от сръбския вестник ”Политика”, понеже в Белград са на мнение, че "заради българите" са на път да загубят участието си в проекта.

Според автора на анализа Олег Макаренко трасето на газопровода би могло да мине вместо през България, Сърбия, Унгария и Словения, както е планирано - през Гърция и Турция, а оттам към Италия и Австрия. Изданието посочва, че руският „Газпром” има план „Б” в случай, че България продължи да възпрепятства изграждането на „Южен поток”.

Първият вариант според автора е да се чакат резултатите от предсрочните избори в България: „И да се надяваме, че ще спечели коалицията на силите, които са готови да сътрудничат с „Газпром“ и да се съпротивляват на американския натиск“. „Сценарият е възможен, но не е гарантиран. Да заложиш бъдещето на „Южен поток“ срещу българския вот е непростим разкош, това значи, че трябва алтернативен вариант“.

Ако ние и по-нататък имаме някакви проблеми по „Южен поток“, а Брюксел непрекъснато ни слага прът в колелата, ние ще разгледаме и други варианти през страните, които не влизат в ЕС. Просто Брюксел ще получи още една транзитна държава. За какво го правят тези в Брюксел, не разбирам“, коментира президентът Владимир Путин наскоро.

Припомня се и фактът, че наскоро турският премиер Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори и това е положително за плана Б за „Южен поток“. Изданието смята, че това означава, че заявленията на турски чиновници за евентуалното включване в проекта ще са в сила още продължителен период от време. „Турция ще разреши да се прокара по териториторията й „Южен поток“, който ще пренася газ към Европа по дъното на Черно море“, цитира се министърът на енергетиката на южната ни съседка Танер Йълдъз.

В отговор на това предложение вариант „Б“ бе принуден да коментира и руският му колега Александър Новак (на снимката с президента на "Газпром" Алексей Милер - бел. ред.), който обаче не проявява кой знае какъв ентусиазъм. „Теоритично подобна възможност има, но ние засега не сме я обсъждали. И като цяло, на първо място това трябва да определи „Газпром“ от икономическа гледна точка на проекта. Ако подобни предложения бъдат огласени, то ще водим преговори. Засега подобни предложения от страна на „Газпром“ няма“, поясни шефът на руското Министерство на енергетиката.

Коментари: 0