Отложиха делото за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот за 13 май

На днешното съдебно заседание съдът отново изиска документация от АПСК и от МИЕТ

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Пловдивският окръжен съд отложи делото за обявяване на несъстоятелност на ВМЗ-Сопот за 13 май, съобщи БГНЕС. Процедурата бе разгледана по молба на „Механичен завод – Девин” АД и „Първа инвестиционна банка” АД.

На днешното съдебно заседание съдът отново изиска документация от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), като се очаква документите да бъдат секретни. Това ще наложи засекретяване на делото и разглеждането му по реда на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). След постъпване на тези документи предстои назначаването на икономическа и техническа експертиза.

„От страна на ВМЗ се иска назначаване на техническа експертиза, която да изследва същността на производството, което е реализирало „Механичен завод” - Девин и в частност дали това, което е произвеждано, съставлява компоненти от боеприпаси. То тяхно искане съответно, а може би и по искане на банката ще се назначава съдебно-счетоводна експертиза, към която ние също ще имаме въпроси за изследване икономическото състояние на дружеството", каза адвокат Евелина Божикова, която защитава интересите на оръжейното предприятие.

„Информация за прекратения приватизационен договор не бе предоставена на днешното дело. Към него вече са приложени секретните документи от МИЕТ. В тях са описани изделията, които ВМЗ-Сопот монополно произвежда в България”, заяви още адвокат Божикова.

Подкрепи Economic.bg