Отпускат 1.5 млн. лв. за софтуер за събиране на местните данъци

Кабинетът одобри допълнителни бюджетни кредити за общините

168 ~ 1 мин. четене

Допълнителни бюджетни кредити по бюджетите на общините в размер до 5,5 млн. лв. бяха одобрени на днешното правителствено заседание. От тях 1,5 млн. лв. са предвидени за закупуване и внедряване на софтуер за администриране събирането на местни данъци и такси, уточниха от правителствената информационна служба.

Целта е чрез програмата да се автоматизират дейностите по събиране на вземанията по Закона за местните данъци и такси и да подпомогне дейността на общинските администрации при администриране на приходите им от тези източници. Софтуерът позволява лесно администриране и поддържане на регистър на гражданите, регистър и обработка на документи и декларации, задължения и плащания, осчетоводяване и отчетна дейност, което ще се превърне във важна част от електронното управление в България, добавят от МС. Чрез него ще може да се обработват и плащания и чрез ПОС терминали, което отговаря на целите на правителството за намаляване на разплащанията в брой.

Общини с население до 50 000 души ще се подпомагат с до 15 хил. лв., общини с над 50 000 жители – до 40 хил. лв., а общини с районно делене – до 75 хил. лв. Във всички случаи важи правилото, че дадените средства няма да надвишават фактически извършените разходи.


Останалите до 4 млн. лв. са за довършване на инфраструктурни обекти в общините Велико Търново, Смолян, Силистра, Долна баня и Русе.

Подкрепи Economic.bg