Пакистан отбеляза скок в данъчните приходи

През юли са събрани 1.3 млрд. долара от данък продажби, което е с 25% повече спрямо миналата година

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Увеличаването с 1 процентен пункт на данъка върху продажбите в Пакистан, е довело до 25% повече събрани приходи от този налог, предаде Reuters. През юли са събрани 1.3 млрд. долара, което е с 1/4 повече спрямо същия месец на миналата година.

Очаква се новият данък в размер на 17% да генерира 10 млрд. рупии през новата фискална година. Според Ишак Дар, финансов министър на Пакистан, правителството планира да привлече половин милион нови данъкоплатци.

Други мерки, които финансовото министерство предвижда, са по-доброто управление и надзор, както и премахването на вратички в данъчната система на страната, благодарение на които става възможно укриването на данъци. С тези мерки новото правителство на Пакистан, което спечели изборите през май, се надява да увеличи данъчната събираемост.

Миналият месец Пакистан договори помощ в размер на 6.6 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ), в замяна на въвеждането на финансови реформи, с които да се намали укриването на данъци. Очаква се Пакистан да намали излишните разходи и да събере повече пари чрез приватизацията.

Подкрепи Economic.bg