Парите или паспорта?

Все повече заможни американци захвърлят американските си паспорти. Причината е чисто финансова: САЩ са единствената страна, която облага с данъци своите граждани, независимо къде по света живеят те

6486 ~ 3 мин. четене

 

Дойче веле

 

Само за 4 години броят на богатите американци, които доброволно са се отказали от американско гражданство, се е увеличил 7 пъти. Тази нова тенденция бе предизвикана от вълна от данъчни проверки от страна на властите, информира агенция Блумбърг.

Данните сочат, че през миналата година общо 1 780 американски граждани са върнали своите паспорти в различни консулства по света. За сравнение: през 2008 година техният брой е бил едва 235, както сочат официални правителствени данни. За да бъдат обработени навреме планините от документи в отделни посолства в чужбина, например в Берн, тамошното американско дори е трябвало да бъде подсилено с допълнителен персонал.

Търсят се укрити сметки в чужбина

САЩ са единствената страна, членуваща в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която облага данъчно своите граждани, независимо от това къде живеят те. Напоследък американските власти са особено активни в издирването на тайни банкови сметки в чужбина.

Това кара много от живеещите в чужбина над 6 млн. американци сериозно да се замислят, дали по чисто финансови причини е изгодно за тях да запазят американското си гражданство. "Зачестяват оплакванията от местни банки, че за тях става все по-рисково да работят с американски граждани в чужбина", казва пред Блумбърг работещият в Цюрих американски адвокат по данъчно право Матю Ледвина.

Швейцарците - на прицел

През 2009 г. САЩ обвиниха швейцарската банка UBS, че подпомагала американски граждани да укриват данъци. Тогава банката плати 780 млн. долара и така успя да избегне съдебно преследване. Освен това тя трябваше да осигури достъп на американски данъчни експерти до 4 700 банкови сметки. В средата на миналата година още една швейцарска банка - Credit Suisse- обяви, че е обект на проверка във връзка с нейни клиенти чужди граждани.

Седмица по-късно срещу 7 служители на банката, бивши и настоящи, бяха повдигнати обвинения. Малката частна банка Wegelin & Co. от Сейнт Гален стана първата швейцарска банкова институция, срещу която в САЩ беше повдигнато обвинение за това, че е подпомагала свои американски клиенти да укриват данъци.

В Швейцария е най-голям броят на връщаните американски паспорти, казва директорът на Швейцарско-американската търговска камара в Цюрих Мартин Невил. След случая с UBS и започналите проверки в 11 други швейцарски банкови институции, живеещите в Швейцария американски граждани могат да очакват, че около тях ще се рови много, допълва Невил.

Чужд сейф - чуждо гражданство

Процедурата за отказ от американско гражданство е проста - пред служители от посолството кандидатът трябва да върне паспорта си и да заяви, че прави това по свое собствено желание и че добре съзнава последиците от тази своя постъпка. Церемонията отнема десетина минути и се провежда в кабина с бронирани стъкла. Накрая заявителят плаща такса от 450 долара, и от този момент нататък той вече не е гражданин на САЩ.

Освен това той плаща и еднократен данък за пропуснати данъчни ползи от държавата, стига състоянието на отказващия се от гражданство да надхвърля сумата от 2 млн. долара или данъчните му задължения за последните 5 години да са надвишавали сумата от 151 000 долара. Накрая бившият вече американски гражданин получава документи за това, че вече не може да ползва услугите на държавата, респективно да разчита на защита от нея.

 

 

 

Подкрепи Economic.bg