Парламентът продължава с гласуването на Изборния кодекс

Ще бъде разисквана позиция по повод ескалацията на етническо и политическо напрежение в страната

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Народните представители ще продължат днес разискванията и второто гласуване на текстовете от новия Изборен кодекс. Проектът, внесен от Мая Манолова и група народни представители беше приет на първо четене на 23 януари.

Преди това, обаче, в пленарна зала ще бъдат гласувани три декларации, свързани с ескалацията на напрежението на етническа основа от изминалата седмица, както в Парламента, така и извън него. Вносители на декларациите са лидерите на парламентарните групи на ПП ГЕРБ - Цецка Цачева и ПП Атака - Волен Сидеров, както и Председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Народните представители ще обсъдят отново и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В края на януари Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените, с които се налагаха ограничения върху реекспорта на медикаменти.

Парламентът ще направи пореден опит да обсъди и приеме процедурите, по които ще се извършва номинирането и избора на нов главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, след като по време на няколко заседания до тази точка от дневния ред не се стигна. Припомняме, че това е втора процедура по избор на ключовата за съдебната система позиция, а предишният бе прекратен от Народното събрание. Единствен кандидат тогава бе Веселина Тенева. Процедурата залегна и в последния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в областта на правораздаването.

За трета поредна седмица в графика на Народното събрание фигурира първо четене на Законопроект за Министерството на вътрешните работи и Законопроект за фискален съвет.

В началото на заседанието ще бъде гласувано и прекратяване правомощията на народния представител Владислав Горанов.

На първо четене в комисията по бюджет и финанси ще бъде разгледан законопроект за Сметната палата с вносител Йордан Цонев и група народни преставители.Комисията по здравеопазване ще продължи с разглеждането на Националната здравна стратегия 2014-2020 г.

Повече информация за дейността на Народното събрание можете да намерите тук.

Подкрепи Economic.bg