Пазарите се настройват за излизането на Гърция от Еврозоната

Вече започнаха да се калкулират щетите, които ще нанесе „Троянският кон“ на единната валута

 

Страхът на финансовите пазари започна осезаемо да се усеща, след като опасенията за излизането на Гърция от еврозоната екстремно се повишиха. Пазарите вече започнаха да калкулират щетите, които ще нанесе „Троянският кон“ на единната валута, на еврозоната и на целият свят като цяло. Бягството на инвеститорите от ресурсните валути продължи и през вчерашният ден, самите ресурси също са под натиск, като златото се понижи до най-ниската си стойност за годината.

Еврото започна седмицата с натиск по всички фронтове, но на този етап пазарните участници остават сравнително предпазливи и проявяват търпение по отношение на масово бягство от единната валута. Спрямо американският долар, еврото се понижи до ново 4-месечно дъно, към 1.2815, като настроенията на инвеститорите са за разпродажба при всяко ново покачване на европейските пари. Единната валута беше под натиск също и спрямо йената и паунда. EUR/GBP се понижи до най-ниската си стойност от ноември 2008 година, към 0.7970, като натискът продължи и през азиатската сесия тази нощ.

Поне до момента има безгласна реакция на еврото към нарастващия гръцки риск, обявиха от Citi. В сравнение с миналата година, когато EUR/USD се срина с 10 фигури до близо 1.40, след като гръцкият финансов министър призна, че страната му няма да може да се върне на пазарите на облигации, както беше планирано за 2012 г., сега инвеститорите изглеждат по-малко разтревожени от евентуално излизане на Гърция, обявиха от Citi.

Австралийският долар се търгува под паритета с американската валута за първи път от 20-ти декември насам. Междувременно американската валута отчете всеобщо повишение на форекс пазара, а японската йена също запазва силната си позиция спрямо повечето световни валути.

Индексът на Атина спадна с 4.3 %, най-ниско ниво от 22 години. Негативната пазарна атмосфера се пренесе и на американските борси. Индексът Доу Джоунс спадна с над 1 %, до най-ниско ниво от февруари. Инвеститорите продължват да се пренасочват към облигации на САЩ. Лихвата на 10 г. облигации спадна до рекордното ниво от 1.77 %

Европаниката вчера бе причина за рекордното поскъпване на облигациите на Англия, Финландия, Германия, Швеция, Холандия. Лихвата на 10 г. облигации на Италия се покачи с 26 пункта, до 5.742 %, а на Испания с 32.8 пункта.

Според Джей Пи Морган Чейз банк, преките щети от излизането на Гърция от Еврозоната ще достигнат 400 млрд. евро. "Не можем да принудим държава да остане в еврозоната. Разбира се, не искаме Гърция да напусне, това е кристално ясно. Но ще трябва да се подготвим за всички възможни сценарии", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Политическата криза в Гърция ще остане и днес във фокуса на пазарите. Финансовите проблеми на Испания и най-вече на нейните банки също са на дневен ред. От икономическите данни за днес, интерес представляват данните за БВП на редици европейски държави и на цялата еврозона като цяла, като по-голямо влияние върху пазарите може да окажат данните от Германия.

 

Петролът се понижи до 5-месечно дъно

 

Фючърсите на американският лек суров петрол със срок на доставка месец юни се понижиха до ново 5-месечно дъно към 93.60 долара за барел. Страховете от напускането на Гърция от еврозоната и прогнозите, че това ще доведе до продължителна рецесия в цяла Европа и съответно ще понижи потреблението на суровини оказват натиск върху  черното злато. Според саудитският министър на петрола, Али ал Наими, цената на суровият петрол ще продължи да пада, тъй като предлагането на пазара е по-голямо от търсенето. "Трябва ни по-ниска цена на "Брент"-а – някъде около 100 долара за барел. В момента цената все още е висока", коментира накратко Наими. В момента, според него, предлагането на “черно злато” надвишава с около 1,3-1,5 млн. барела дневно търсенето.

Към тази сутрин американският петрол се котира на цена от 94.00/20 долара за барел, а сорта Брент се разменя на нива от 111.00/20 долара за барел.

Златото също записа най-ниската си стойност за годината, понижавайки се с повече от 20 долара за деня до 1558 долара за унция. Тази сутрин жълтият метал отново е подложен на разпродажби и се търгува на цена от 1551/52 долара, което е най-ниската му стойност от 30 декември 2011 година. 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

Коментари: 0