Пазарите впериха поглед в ЕЦБ

Златото прескочи психологическата границата от 1700 долара за тройунция

152 ~ 1 мин. четене

Акцентът за текущата седмица бе поставен върху срещата на Европейската централна банка в четвъртък и нейното решение за овладяване на дълговата криза в региона. Валутните и капиталови пазари се движеха в тесни граници през първата половина на седмицата именно в очакване на въпросната среща. Въпреки изтеклата информация в началото на седмицата, инвеститорите останаха сдържани докато тя не бе официално потвърдена от централната банка на еврозоната.

Така след заседанието, на което ЕЦБ остави основната лихва без промяна на рекордно ниско ниво от 0.75%, бе обявено, че институцията ще купува неограничено количество краткосрочни облигации с падеж между 1 и 3 години на проблемни страни от еврозоната. Банката ще се намеси на облигационните пазари, за да противодейства на твърде високите лихви, които пазарите искат на някои страни от валутният съюз. Президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че купуването на облигации ще се осъществява само при условие, че страните са поискали помощ от Европейския фонд за финансова стабилност.

Пазарите приветстваха решението, като водещите европейски индекси отчетоха ръст между 2% и 3%. Акциите на банките от еврозоната поскъпнаха до 5-месечен максимум, като се повишиха средно с по 5.6 процента. Еврото очаквано поскъпна спрямо долара и достигна до двумесечен връх от 1.27 долара.

Златото прескочи психологическата границата от 1700 долара за тройунция и достигна 1713 долара - най-високата стойност от месец март насам. Американският лек суров петрол се търгуваше през текущата седмица в границите между 94 и 98 долара за барел.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg