Пазят лекарствата от фалшифициране с баркод

Най-честите ментета са препарати за подобряване на потентността

Лекарствата, които най-често се фалшифицират, ще бъдат снабдени със специален баркод, съобщи радио „Дарик”. Специалистите успокоиха, че промяната ще е за сметка на производителите и няма да доведе до поскъпване на медикаментите.

Общата европейска система за проследяване на лекарствата трябва да заработи през 2015 година.

За да може да се поставят специалните устройства, аптеките ще трябва да променят изцяло софтуера, с който работят, уточни Илко Гетов, преподавател във Факултета по фармация на Медицинския университет в София.

Когато медикаментът е доствен в аптеката, фармацевтът ще трябва да валидира опаковката. По този начин ще се знае, че тя е отпусната в България, в кой град и на точно кой пациент.

Гетов поясни, че у нас има единични случаи на фалшифицирани лекарства, като обикновнео това са на местни производители.

Фалшивите медикаменти идват основно от Индия, Китай и Пакистан, а най-често срещаното менте е това на известен препарат за подобряване на потентността.

От юни пациентите ще могат да подават сигнали до Агенцията по лекарствата за нежелани реакции и странични ефекти от медикаменти.

Новоприета еврорезолюция акцентира върху засилването на контрола над медицинските изделия, които вече са на пазара. Целта е да се подобрят правилата за регистрация, сертифициране и оторизиране на продуктите.

Предвижда се още да се осигури и достъпна за потребителите информация за предлаганите продукти.

Коментари: 0