Печалбата на Coca-Cola Hellenic падна с 15%

Бутилиращата фабрика в Атина страда от скъпите суровини и слабото потребление

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма бутилираща компания в света - Coca-Cola Hellenic Bottling Co. отчете 15% годишен спад в печалбата за второто тримесечие, пише Bloomberg. Базираната в Атина компания е отчела чиста печална от 119.6 евро при 141.4 млн. евро година по-рано.

Като основни причини за по-слабия финансов резултат са посочени лошото време и правителствените мерки за икономии, които са довели до свиване на потребителското търсене.

"Силните насрещни ветрове на валутните пазари и по-високите разходи също засегнаха печалбата за тримесечието", коментира главният изпълнителен директор Димитрис Лоис. "Въпреки това обаче ние отчитаме ръст на приходите за четвърто поредно тримесечие", добавя той.

От компанията очакват "предизвикателните търговски условия" да продължат да съществуват на по-голямата част от пазарите, на които оперират. Прогнозите са за допълнително влошаване благосъстоянието на потребителите на пазари като Гърция, Италия, Ирландия, Унгария и Чехия.

"Като се има предвид макроикономическата среда, която става все по-лоша, и негативното влияние на валутните разлики, ние ще ускорим инициативите за преструктуриране, които бяха планирани за 2013 г. и ще изпълним по-голяма част от тях през четвъртото тримесечие на тази година", коментира главният финансов директор Михалис Имелос.

Спестените средства от тези реформи, направени през тази и миналата година, ще бъдат между 10 и 50 млн. евро, прогнозират от компанията. През 2013 г. очакванията са за 70 млн. евро съкратени разходи.Коментари: 0