Печалбата на Ericsson падна с 64%

Шведската компания не оправда предварителните очаквания

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големият производител на мобилни мрежи в света - шведската Ericsson обяви 64% спад на печалбата за второто тримесечие на годината. Компанията е спечелила чисто 1.11 млрд. крони (130 млн. евро), докато анализаторите очакваха средно 1.64 млрд. крони. (192 млн. евро).

Продажбите на компанията за периода са се увеличили само с 0.9% до 55.3 млрд. крони (6.468 млрд. евро). И тук обаче бяха пропуснати анализаторските очаквания за 54.9 млрд. крони. (6.421 млрд. евро).

Анализаторите изтъкват, че неизпълнението на очакванията идва на фона на взетите от компанията мерки за съкращаване на разходите. Те бяха предприети заради забавената глобална икономика и свиващото се търсене от страна на потребителите на техните продукти и услуги.

"До голяма степен съм разочарован от отчета", коментира Анди Пъркинс, анализатор в Societe Generale. По неговите думи цифрите не са никак обнадеждаващи и основният бизнес на компанията продължава да се свива. "Това е голям проблем. Увеличаването на разходите за комуникационни мрежи просто не се случи", добавя той.

От компанията обявиха, че дори бизнесът в Китай отчита забавяне. През март Ericsson намали очакванията за ръста на продажбите за следващите три години. Очакванията са увеличението да бъде с 2% до 8% до 2014 г.

Коментари: 0