Прогозните за печалба на европейския пазар се свиха

Повече от две години, откакто избухна дълговата криза в Европа с първия спасителен план на Гърция, икономиката на региона се забавя на фона на правителствените мерки за икономии и повишаване на доходността

7136 ~ 2 мин. четене

Анализаторите намалиха прогозните за печалба на европейския пазар с най-високо темпо от 2009 година насам след като регионът навлиза в рецесия и Китай забавя растежа си за шесто тримесечие.

Индексът Euro Stoxx 50 (SX5E) ще спечели по 240 евро на акция през 2012 г., което е с 6,8% повече спрямо 2011 г., според оценки и прогнози на Bloomberg. Това е значително по-малко от предвидените 19% печалба, прогнозирани в началото на годината.

Корпорациите от френския производител на млечни продукти Danone SA намали също прогнозите си в съответствие с икономическта ситуация, предвиждайки спас с до 10% от печалбата.

"Околната среда става все по-предизвикателна и това вляе негативно на подобни компании", казва Франсис Хъдсън, който помага в управлението на около 250 млрд. долара в Standard Life Investments в Единбург в итнервю за Bloomberg.

Euro Stoxx 50 е натрупала 8,8% от началото на миналия месец. Повече от две години, откакто избухна дълговата криза в Европа с първия спасителен план на Гърция, икономиката на региона се забавя на фона на правителствените мерки за икономии и повишаване на доходността. Спадът на наемане на работници в САЩ о отслабването на печалбата на китайския внос през този месец добавят към опасенията, че възстановяването на световната икономика губи инерция.

ASML е първият член на Euro Stoxx 50, който докладва резултатите си за второто тримесечие на 2012 година. Най-големият производител на оборудване за полупроводници в Европа регистрира спад в прогнозите за приходите за втората половина на годината.

Печалбата на компаниите в индекса намаляха с 38% през 2008 г. и 9,6% през 2009 г., показват данни на Bloomberg. Тя обаче нараства с 28% през 2010 г., преди да се понижи с 9% миналата година.

Подкрепи Economic.bg