Печалбата на OMV скочи над очакванията

Компанията определя региона на Черно море като приоритетен

Австрийската енергийна група OMV обяви, че печалбата й за тримесечието приключило в края на септември е нараснала с 1/3, след като Либия и Йемен са помогнали подсилването на производството на горива.
OMV обяви, че ще отнеме време да се възстанови пълна мощност в Либия, която сега е натоварена на около 90% от нивата преди гражданската война, която свали Муамар Кадафи.

"За да се върнете до 100% в сравнение с периода преди войната, ще отнеме известно време. Все още е твърде рано да се каже кога Либия ще достигне това количество", заяви пред репортери главният изпълнителен директор на компанията Герхард Ройс.

Либия държеше 1/10 от продукцията на OMV преди войната. Компанията има 12 лицензи за проучване и производство на петрол в страната с договори до 2032 г.


Печалбата преди лихви и данъцни (EBIT), се повишава с 34% до 786 милиона евро, в сравнение с  прогноза за 794 милиона евро в анкетата на Ройтерс .Компанията определи, че сред основните й приоритети в средносрочен план са проектите й в Черноморския регион.


Финансовия директор Дейвид Дейвис обяви, че сеизмични тестове са показали за възможно голямо откритие на газ в Черно море. По-думите му компанията очаква сондажите да започнат до края на следващата година, като добави, че е твърде рано да се каже кога ще започне производството.

Проектът за добиването на газ в офшорната зона е съвместна собственост на Exxon Mobil и поделението на OMV за Румъния  Petrom. По предварителна оценка   откритието може да бъде до 84 милиарда кубически метра газ.

Коментари: 0