Пенсионните компании твърдо "ЗА" мултифондовете

Идеята обаче вече поостаря, коментира главният изпънителен директор на ПОД "Алианц" София Христова

Автор: Атанас Христов

Пенсионноосигурителните компании категорично подкрепят предложението за законови промени, които най-накрая да позволят въвеждането на мултифондовете в допълнителното пенсионно осигуряване. Както Информационна Агенция Икономика писа, вчера Комисията за финансов надзор предложи промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да се въведат т.нар. мултифондове в допълнителното доброволно пенсионно осигуряване (III стълб). От ведомството обясниха, че са изпратили законопроекта за съгласуване до заинтересованите страни.

От пенсионноосигурителните компании, които потърсихме, обаче не бяха получили предложенията за промени, тъй като текстовете все още не били изпратени до асоциацията.

"Тепърва ще се запознаваме какви законови промени по отношение на мултифондовете предлагат от КФН. Все още не знаем какво е записано в законопроекта", обясни Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие". Същото каза и София Христова, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България" АД. "Идеята мултифондовете да са само в доброволното пенсионно осигуряване обаче ми се струва доста остаряла. Тази възможност трябваше да се даде отдавна", добави Христова.

Според нея това е една от най-големите гаранции за парите на осигурените лица. "Възможността да се управляват по този начин средствата е крачка напред в развитието на пенсионната система в България", категорична е София Христова.

По думите на Даниела Петкова е необходима цялостна промяна в КСО. "Отдавна сме дали предложения за промени, с което да се въведат мултифондовете. Сега ще видим дали те са влезли в проектозакона в същия вид. Това е второто подобно предложение за промяна в рамките на няколко месеца. Струва ми се неестествено за толкова малко време да излизат подобни проекти", коментира Петкова.

София Христова е убедена, че трябва да се помисли да въвеждането на мултифондове и във II стълб (универсалните и професионални пенсионни фондове). "Приветстваме и сегашните промени, обаче много закъсняхме с въвеждането на мултифондовете. Това трябва да се случи час по-скоро", добави София Христова. "Не мога да кажа кой е най-оптимистичния срок реално да влязат в сила промените. Първо трябва да се запознаем с текстовете, да видим има ли нещо смущаващо, дали ще има дебати по спорни въпроси и т.н.", каза заключение Даниела Петкова.

Коментари: 0