Перник сред най-препоръчваните зимни дестинации на National Geographic

Специализираното издание посъветва читателите си да посетят фестивала "Сурва", който България очаква тази година да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството

864 ~ 1 мин. четене

Перник попадна в класацията на National Geographic "Топ 15 на най-препоръчваните зимни дестинации" за тази година. Специализираното издание посъветва читателите си да посетят фестивала "Сурва", който България очаква тази година да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството. 

Българският град е редом до места като Уайтфиш (САЩ), Санта Маргерита Лигуре (Италия), плажовете на Носара (Коста Рика), Гоулд Коуст (Австралия), езерото Байкал в Русия, Париж и други красиви места по целия свят.

Българският фестивал "Сурва" се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. беше обявен за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Самият 23-ти международен фестивал "Сурва" ще се състои между 24 и 26 януари, но "раздрънкването" започва още днес и утре в пернишките села. Ще пламнат огньове, ще излязат сурвакарските групи и ще задрънчат звънците, прогонващи злото, в Богданов дол, Бела вода, Батановци, Черна гора, Ярджиловци, Зидарци, Лесковец, Мещица, Дивотино.

Коментари: 0