Отбелязваме деня на българското кино

През 2005 г. денят е обявен за официален празник на работещите в българското кино

Снимка: Thinkstock

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

На 13 януари Националният филмов център отбеляззва Деня на българското кино. Именно на този ден през 1915 г. се е състояла премиерата на първия български филм "Българан е галант" в столичното кино "Модерен театър". Режисьор на лентата и родоначалник на българското кино е Васил Гендов. Освен режисьор, Васил Гендов е сценарист и изпълнител на главната роля. 

Филмът е черно-бял и в него се разказва за любовните неволи на бонвивана Българан, който ухажва една дама, купува й цветя, води я на изискана вечеря, когато ненадейно се появява съпругът и дамата зарязва ухажора си, оставяйки го с бакшиш за добър носач. Сюжетът е хумористичен и актуален дори и днес.

Лентата не е съхранена до наши дни. Предполага се, че филмът е изгубен през 40-те години XX век. Единственото, което е останало са едва няколко кадъра от него.

През 2005 г., когато се е чествала 90-годипнината от създаването на филма, датата 13 януари е обявена с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино по инициатива на Националния филмов център.

Коментари: 0