Петков: Предсрочни избори ще са катастрофа за БСП

Ако нямаме радикални реформи на върха на партията, нея нищо добро не я очаква, смята бившият червен депутат

200 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Аз за съжаление не вярвам, че Сергей ще има достойнството и политическото мъжество да се оттегли. Той няма избори, които да не е загубил. И не се оттегля като всеки път обяснява, че трябва нещо много важно да се случи

Ако се стигне до извънредни парламентарни избори, БСП не само ще е губеща, това ще е катастрофа за партията. Така бившият депутат от левицата Румен Петков коментира ситуацията с назначението на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" и протестите срещу това назначение. "Ако нямаме радикални реформи на върха на партията, нея нищо добро не я очаква", добавя той.

"Аз се боя, че несправянето на самия Сергей Станишев с обективната необходимост да освободи партията, може да доведе до разочарование, демотивация и оттеглянето на много хора. Това от само себе си ще доведе до натягане на нещата около правителството, до извънредни избори и до катастрофален резултат за БСП", коементира Румен Петков.

"Разчитам на хората, за които партията е кауза, защото е очевидно, че за Сергей тя е власт. Тези, за които е кауза, би трябвало да направят необходимите стъпки. Аз за съжаление не вярвам, че Сергей ще има достойнството и политическото мъжество да се оттегли. Той няма избори, които да не е загубил. И не се оттегля като всеки път обяснява, че трябва нещо много важно да се случи. Ето сега се случи. Изкарахме хората на улицата. За първи път от 15 години хората викат "червени боклуци" и "червена мафия", каза Петков.

"Аз не знам да е започнала подписка, но съм разговарял с няколко свои колеги. Действията, които трябваше да предприемем, трябваше да бъдат предшествани от голям обществения дебат, но това, което сега направихме, стана без дебат. Пеевски не заслужаваше това отношение", заяви бившият червен депутат.

"Такова падение, което е направил вчера Станишев на среща с областното ръководство, не съм очаквал. Става дума за приказки срещу Кадиев и семйството му, срещу Младен Червеняков и срещу мен, разбира се. Просто не съм очаквал такова нещо от него", каза бившият вътрешен министър в правителството на Станишев.

"Пред нас сега има една голяма задача и тя е да бъде запазено правителството", подчерта Петков. "Пламен Орешарски трябва да издържи. Той е един сериозен и отговорен човек", похвали настоящият премиер социалистът.

"Аз съм далеч от мисълта, че той е измислил тази кандидатура на Пеевски. Убеден съм в това", каза още Петков.

"Много лошо ще бъде сега да падне правителството. Това означава с десетилетия наред да отблъснем инвеститорите и да върнем икономиката назад", посочи соцдепутатът.

"Ако днес ние не направим крачките и да бъдем честни пред обществото, отиваме към края", заяви той.

Подкрепи Economic.bg