Петкова: Клиенти местят сметките си от „Доверие“

Досега не сме се срещали с никакви представители на купувача, обяви за Bloomberg Даниела Петкова

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Липсата на яснота около намеренията на офшорната компания United Capital да купи 92.5% от ПОК "Доверие" вреди на пенсионноосигурителното дружество. Това каза председателят на управителния съвет на дружеството Даниела Петкова в интервю за Bloomberg. "Досега не сме се срещали с никакви представители на купувача. Не знаем кой стои зад него. Информацията ни е изцяло от публикации в медиите, а в тях има много спекулации, които тревожат клиентите ни", дългогодишният ръководител на фонда.

На 12 юли цялото ръководство, начело с Даниела Петкова, напуснаха ПОК "Доверие" в знак на несъгласие с липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. Няколко дни по-късно Vienna Insurance Group обяви в официално съобщение, че преговорите с United Capital са приключили и прехвърлянето на собствеността ще стане факт след одобрение от страна на регулаторните органи.

"Информация от 60-те клона на дружеството в страната показва, че растящ брой клиенти местят сметките си в други фондове", каза Петкова. "Доверие" е голям фонд и процесите са постепенни. Крайният резултат от прехвърлянето ще стане ясен през октомври. Надявам се, че властите в България час по-скоро ще спрат всякакви спекулации, за да могат клиентите да се успокоят", каза още тя.

По нейните думи 92.5-процентният дял "Доверие" струва около 150 млн. евро. Засега обаче нито от VIG, нито от United Capital са посочвали финансови параметри на сделката. Късно в петък Дебра Стърман, която е известен международен адвокат и управляващ директор на United Capital, съобщи с електронно писмо, изпратено от Виена и цитирано от Reuters, че "сумата ще бъде платена само със средства на наши акционери, както го изискват регулаторните органи на България и Великобритания".

Рая Цветкова от Комисията за финансов надзор обяснява пред Bloomberg, че КФН ще анализира транзакцията поне един месец, след като получи документите.

Коментари: 0