Пето авеню в Ню Йорк остава най-скъпата търговска локация

Средните наемни цени в четири от десетте търговски центъра са нараснали с повече от 30 процентни пункта на годишна база, показва доклад на Colliers International

Наемните нива на най-предпочитаните търговски дестинации в световен мащаб продължават да отчитат нарастване с всяка изминала година, въпреки икономическата несигурност, показва анализ на Colliers International, който разглежда в детайли глобалните тенденции в индустрията и пазарните индикатори за развитието на търговските площи.

Проучването включва 129 първокласни локации, сред които 51 отчитат повишение на средните наемни цени на годишна база, 49 са без промяна, а 24 отбелязват спад, а за 5 липсват сравними данни.

5-то Авеню в Ню Йорк запазва първо място като най-скъпа търговска локация. Сред първите десет са още Медисън Авеню, три улици на Хонг Конг, както и градовете Лондон, Париж, Цюрих, Милано и Сидни.

Средните наемни цени в четири от десетте търговски центъра са нараснали с повече от 30 процентни пункта на годишна база измерено в местната валута. Търговците, които навлизат на нови пазари – развити и развиващи се – все повече се стремят да намалят риска, избирайки една или няколко от тези първокласни локации, което води до засилване на конкуренцията и повишаване на наемните цени. 

Търговските топ дестинации успяват да устоят, но продължаващото намаляване на потреблението се отразява на приходите на търговците и предполага запазването им на същите нива през идващата година.

“На глобално ниво държавите, които влязоха първи в рецесията през 2007 – 2008 г. са по-добре позиционирани от икономическа гледна точка – Австралия, Канада, някои части на Източна Европа – те отчитат по-висок процент ръст или задържане на наеми в сравнение с тези, които по-бавно излизат от рецесията. Ще наблюдаваме отблизо тези държави – въпреки че представляват едни от най-атрактивните дестинации за експанзия и за инвестиции, те също могат да бъдат податливи на намаляващата консумация и навлизането на електронната търговия", обяснява Ан Натуневич, мениджър проучвания на търговски площи в Colliers International и основен автор на доклада.                             

Липсата на достатъчно висококачествени търговски локации в най-търсените глобални локации се превръща във все по-актуалено предизвикателство. „Гледайки в перспектива, тенденциите които наблюдаваме, предполагат необходимостта от реновации и рехабилитация на съществуващи но поизоставени търговски обекти в следващите години”, казва Натуневич и допълва, че на няколко основни търговски улици виждаме, че търсенето на търговски площи надхвърля предлагането, особено в Китай и региона Европа, Среден Изток и Африка.  

Докладът е базиран на резултати от годишното проучване на Colliers на наемите на световните търговски улици, проведено през месец април 2012 г., както и на информация предоставена от международните екипи на компанията, които работят в областта на консултантските услуги и проучванията на пазара. 

Коментари: 0