Петролът най-евтин от началото на годината

Спадът идва след като Франция и Гърция гласуваха против строгите икономии

Петролът поевтиня до най-ниското си равнище през 2012 г. Това стана на фона на резултатите от провелите се президентски избори във Франция и парламентарни избори в Гърция.

В следобедната търговия в Ню Йорк в понеделник цената на американския лек суров петрол с доставка през юни се понижи с 1,10 долара за барел до 97,39 долара за барел. По-рано вчера той поевтиня до 95,34 долара за барел - с 0,10 долара под най-ниското си ниво от началото на годината, регистрирано на 2 февруари. Цената на сорта Брент от Северно море с доставка през юни се понижи в Лондон с 0,48 долара за барел до 112,70 долара за барел.

Според експерти спечелването на президентския вот във Франция от социалиста Франсоа Оланд може да се разглежда като предпоставка за ревизиране на системата за жестоки икономии в Европа и в частност във Франция, наложена от правителството на настоящия президент Никола Саркози. Това, според анализаторите, е лукс, който Франция и другите европейски страни не могат да си позволят на фона на дълбоката бюджетна и дългова криза.

На парламентарните избори в Гърция се представиха успешно партиите, които са против мерките за строги икономии, като при това не се очертава формирането на стабилно мнозинство.

На еврозоната се пада дял от 18% от световното потребление на петрол. Вчерашната сесия на Уолстрийт завърши без ясна посока, предаде Франс прес. Обемът на търговията бе много малък, като инвеститорите "си почиваха" след ключовите избори в Европа през уикенда.

Промишленият индекс Дау Джоунс се понижи с 0,23% (29,74 пункта) до 13 008,53 пункта, а по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс - само с 0,04% (0,48 пункта) до 1369,58 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши съвсем леко с 0,05% (1,42 пункта) до 2957,76 пункта.

Сесията на Уолстрийт започна с падане на котировките на фона на опасенията на американските инвеститори от победата на Оланд на президентските избори във Франция, но най-вече заради успеха на противниците на мерките за строги икономии на парламентарните избори в Гърция, отбелязва АФП.

Впоследствие обаче индексите отново поеха нагоре вследствие на добрите данни от финансовия сектор в САЩ. Като цяло Уолстрийт зае изчаквателна позиция заради това, че фондовите пазари във Великобритания бяха затворени заради празник.

Коментари: 0