Петролът отново поевтинява

На днешната борсова сесия нефтът изтри приблизително 2% от стойността си

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на петрола падна с около 2% по време на днешната борсова сесия, с което пренебрегна влязлата от днес в сила забрана за внос на ирански петрол. Цената на търгувания в Лондон сорт "Брент" се понижи с 1.8% и към 18.50 ч. се търгуваше за 96 долара за барел. Американският лек суров петрол поевтиня с 2.6% до 82.75 долара за барел.

Причината за днешното значително поевтиняване на петрола се крие в рекордния ръст на цената в петък. В последния ден на миналата седмица нефтът отчете невиждан за последните три години 7% скок в цената. Според анализатори обаче увеличението е било прекомерно и чисто спекулативно, предвид забавянето на икономическия ръст в Китай и задълбочаващите се проблеми на Европа.

Резкият скок в стойността на петрола миналата седмица беше прекалено голям и прекалено бърз, така че е нормално днес той да върви надолу, коментира Ханес Локер, анализатор в Raiffeisen Bank International.

Икономическите данни за Европа също показват, че движението надолу при цената на петрола е логично. Индустриалното производство в еврозоната се сви за 11-и пореден месец през юни. Данните за безработицата показват, че през май тя е нараснала с 0.1 процентен пункт както в еврозоната, така и в Европейския съюз като цяло.

Тези данни успяха да противодействат на влязлото на 1 юли ембарго за търговия, транспорт и застраховане на ирански петрол от страна на държави членки на Европейския съюз. Иран е вторият най-голям производител в OPEC с капацитет от 3.2 млн. барела петрол дневно и износ за 2.1 млн. барела на ден.

Според анализатори на Международната енергийна агенция (IEA) санкцията ще свие добива на страната с 1 млн. барела дневно, тъй като Иран вече няма капацитет да съхранява изпомпаните количества.

Според иранските власти обаче забраната няма да повлияе по никакъв начин на иранския добив. Правителството обяви, че има достатъчно други пазари, които ще компенсират ограниченото европейско търсене.

Коментари: 0