Петър Ганев: България ще има нужда от нови дългове

Ако не се промени нещо във фискалната политика, ще има постоянен фискален дефицит, категоричен е икономистът

Петър Ганев: България ще има нужда от нови дългове
3689 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Дългосрочно България ще има нужда от нови дългове. Причината е, че от 2009 г. до сега страната има само дефицит“. Това заяви икономистът Петър Ганев в „Денят започва“ по БНТ. По думите му в средносрочен план също се предвижда дефицит и ако не се промени нещо във фискалната политика, ще има постоянен фискален дефицит.

„Да се окачествяваме като разумна страна с изрядни финанси, при положение, че 10 години не можем да си оправим финансите, аз не бих казал, че сме такава“, посочи той. Според Ганев краткосрочният въпрос е дали до края на годината имаме достатъчно пари. Той допълни, че по негово мнение страната има пари.

Икономистът добави още, че е много важно да се разбере каква ще бъде съдбата на КТБ, тъй като при изплащане на влогове, това ще доведе до нов дълг от 1 или 2 млрд. Петър Ганев обясни, че въпросът с енергийната тема също е на дневен ред и трябва да бъде разрешен. Той обобщи, че навсякъде - и в БДЖ, и в здравеопазването, и в много други сфери се трупат скрито дългове, които рано или късно лягат на главата на данъкоплатците.

Коментари: 0