Пхенян отряза южнокорейския достъп до „Кесон“

Северна Корея страна няма планове да променя политиката си на забрана допускането на южнокорейци и материали в съвместния комплекс

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Северна Корея игнорира молба на южнокорейски бизнесмени да пресекат демаркационната линия, която разделя двете страни, съобщи РИА „Новости“. Причината за иска е желанието на Сеул да предостави храна на служителите си и да провери условията в индустриалната зона „Кесон“. 

Министерството на обединението, което е изпратило молба чрез управителния комитет в индустриалния комплекс до севернокорейския граничен град, обяви, че не е получило разрешение от Пхенян за пропускане на 10 бизнесмени.

Ходът показва, че Северна Корея страна няма планове да променя политиката си на забрана допускането на южнокорейци и материали в съвместния комплекс. Забраната е в сила от 3 април.

Всички севернокорейски работници ще бъдат изтеглени от граничния град, който е разположен в непосредствена близост от демилитаризираната зона. Това е част от забраната за влизане на работници и специалисти от Южна Корея в индустриалната зона „Кесон“ на 3 април.

На 8 април Пхенян обяви, че ще изтегли всички свои работници от индустриалния комплекс „Кесон”. Комплексът е стратегически и за двете страни. Той представлява единствената икономическа връзка между северната и южната част на полуострова, след като Сеул спря много от съвместните дейности заради потопения от комунистите южнокорейски боен кораб в Жълто море през 2010 г.

Споразумението за създаването на „Кесон” бе подписано през август 2000 г. Церемонията по откриването му се проведе през юни 2003 г. и първите продукти бяха създадени в края на 2004 г. Сеул е инвестирал 802 млн. долара в комплекса, като производството се оценява на малко над 2 млрд. долара.

Индустриалният център е разположен на 10 километра от демилитаризираната зона и на около час път с кола до Сеул.

Подкрепи Economic.bg