Йената поднови спада си

Проблемите на златото могат допълнително да се задълбочат заради последните сигнали, че някои представители на Федералния резерв са все по-близо до решението да спрат монетарните стимули

104 ~ 3 мин. четене

Йената отново е слаба, отстъпвайки пред подновения натиск след стабилизирането на златото от зашеметяващото пропадане в началото на седмицата. Долар/йена се разменя за 98.14 след отласкването вчера от двуседмично дъно на 95.67. Двойката обаче все още е доста под 4-годишния връх от миналата седмица на 99.95. Кросът евро/йена е на 129.29 при вчерашно 10-дневно дъно на 125.00. И тази двойкаобаче все още е отдалечена от 3-годишния връх от миналата седмица на 131.10.

Историческо пропадане на цената на златото в понеделник, съчетано с нови опасения за икономическия растеж в Китай, накараха инвеститорите да търсят йената и да реверсират продажбите и породени от агресивната програма за стимули от Японската централна банка. Анализаторите обаче прогнозират, че спада й ще се поднови, тъй като японските инвеститори в крайна сметка ще търсят по-висока доходност в чужбина заради инжекцията от 1.4 трилиона долара на ЯЦБ в икономиката през следващите две години, чиято цел е да стимулира растежа.

Икономическият растеж е основна тема и за някои от по-предпазливите представители на Федералния резерв, които не показват сигнали, че са готови да спрат скоро стимулите на ФЕД. В подкрепа на тяхната позиция са и данни от вчера показали спад на потребителските цени и по-слабо фабрично производство. Доларът загуби позиции срещу еврото, което набра скорост при преодоляването на съпротивата около 1.3110/1.3120. Единната валута днес се котира на 1.3174. Пазарите от своя страна пренебрегнаха вчера доклад показал рязък спад на доверието сред анализаторите и инвеститорите в Германия през април.

Зелените пари падаха и срещу високодоходните валути, които се възстановяваха от резкия спад в понеделник породен от драматичния срив на златото. Австралийският долар е на 1.0356 срещу американския си съименик при едномесечно дъно в понеделник на 1.0291.

Днес липсват значими икономически новини, а пазарите насочват вниманието си съм започващата утре среща на Г-20 във Вашингтон, където финансовите министри и управителите на централните банки от водещите икономики в света ще обсъждат перспективите пред икономическите и финансовите пазари, включително и кризата в Кипър, както и движенията на цените на активите. 

Стабилизиране на златото след историческия срив в началото на седмицата

Златото се възстановяваше във вторник, след като физическите купувачи се втурнаха да купуват при по-евтините цени вследствие на историческия срив в понеделник. Пазарът обаче изпитва затруднения да задържа печалбите и почти липсва увереност, че разпродажбите на жълтия метал са се изчерпали.

Вчера златото в началото продължи да поевтинява до 2-годишно дъно преди да се стабилизира. Огромните разпродажби в предните две сесии накараха инвеститорите да преоценят статуса му като средство за защита срещу инфлацията и обезценката на валутите.

Днес са налице слаби сигнали за нарастване на физическото търсене от Индия, която е исторически най-големия потребител на злато в света. В допълнение, инвеститорите в монети и бижута търсеха изгодни покупки при рязко поевтинелите цени.

В понеделник метала се обезцени с 8.5% и отчете най-голямото дневно поевтиняване, което в един момент беше 142 долара за тройунция и хвана неподготвени и опитни инвеститори и спекуланти.

Спот цената отскочи вчера при 1321.35 долара, което е най-ниска стойност след 28 юни 2011 година. Днес сутринта котировките бяха на 1379 долара за тройунция. Обезценката от началото на годината е около 20% след 12 поредни години на растеж. Текущата цена е с 28% по-евтина спрямо рекордната от 1920.30 долара за тройунция отчетена през септември 2011 година. Търгуваните обеми вчера бяха големи, но все пак доста под рекордните за всички времена изтъргувани 700 000 лота в понеделник. Във вторник бяха изтъргувани 463 000 контракта, което е над два пъти повече от средните за последните 30 дни в размер на 190 000.

Проблемите на златото могат допълнително да се задълбочат заради последните сигнали, че някои представители на Федералния резерв са все по-близо до решението да спрат монетарните стимули, въпреки че инфлацията не се матереализира.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg