Планът за интеграция на еврозоната готов до края на 2012

Москва и Брюксел обаче все още не стигат до компромис за новото базово споразумение за сътрудничество

6754 ~ 2 мин. четене

Еврозоната най-вероятно ще излезе с план за по-голяма икономическа интеграция до края на годината, след като съгласува през юни какви точно елементи да включва и как да бъде постигната тази интеграция, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой в Санкт Петербург, където се провежда среща на високо равнище Европейски съюз-Русия.

Ромпой уточни, че до следващата среща на върха на лидерите на ЕС в края на юни той и още трима високопоставени европейски ръководители ще представят основните изграждащи елементи на "този задълбочен икономически и паричен съюз".

По думите му сред изграждащите елементи на съюза е банковата интеграция.

Ромпой отбеляза, че по-добрата основа за сътрудничество между Русия и ЕС е всеобхватен нов договор, който ще засегне сферата на търговията и инвестициите. Президентът на Евросъюза очаква и ратификацията на руския прием в Световната търговска организация.

След днешната среща на върха руският президент Владимир Путин отбеляза, че Москва и Брюксел все още не стигат до компромис за новото базово споразумение за сътрудничество, преди всичко заради допълнителните изисквания, които поставят европейските преговарящи, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние обаче се изслушваме един друг, разбираме се и ще решим тези проблеми най-внимателно," посочи Путин.

Формирането на Митническия съюз, Единното икономическо пространство и Евразийската икономическа общност е напълно съвместимо със задачите за укрепване на взаимодействието на Русия и ЕС, отбеляза още руският президент.

Той уточни, че е информирал колегите си днес при разговорите за развитието на интеграционните процеси на територията на Общността на независимите държави. Путин отбеляза, че Русия и ЕС се сблъскват с общи предизвикателства в икономическата и финансовата сфера, което изисква координация при решаването на задачите. 

Подкрепи Economic.bg