Плевнелиев: Проектът „Белене“ може и да се размрази

Референдумът на 27 януари догодина може да доведе до подновяване на българо-руския проект за построяването на нова атомна електроцентрала в Белене. Такава вероятност изрази Росен Плевнелиев на среща с чуждестранни журналисти, предаде bTV.

По думите на президента ако повече от половината от участниците в общественото допитване кажат Дда" на въпроса за развитието на ядрената енергетика в България, това на практика може да доведе до отпадане на парламентарната забрана върху строежа.

Тя бе приета от мнозинството в НС през март поради финансови съображения. По-късно обаче от левицата събраха подписите на над половин милион българи, настояващи за провеждането на референдум за ДБелене". Управляващите от своя страна преформулираха въпроса, предложен от социалистите, в по-общ план: ДСъгласни ли сте България да развива ядрената енергия със строежа на нова ядрена централа?".

За да бъде валиден резултатът от референдума, законът изисква равно или по-високо участие от последните парламентарни избори през юни 2009 г., когато гласуваха 4.35 млн. души или 70% от 6.2 млн. души, имащи право на глас.

Плевнелиев призна днес, че подобен процент на участие изглежда "малко вероятен". Но ако поне 20% от избирателите или 1.5 млн. души гласуват, и ако над половината дадат положителен отговор, "парламентът ще бъде длъжен да разгледа въпроса" съгласно закона в срок от три месеца".

Коментари: 0