Плевнелиев налага вето, ако се върне пушенето в заведенията

Българският държавен глава постави здравето на нацията пред интересите на ресторантьорите

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху поправките в закона, които управляващите подготвят срещу пълната забрана за пушене на обществени места, предаде bTV. Социалистическата партия иска да либерализира режима за пушенето на закрито и да се върне старият режим, при който имаше отделни помещения за пушачи и непушачи в заведенията.

„Категорично заявявам, че ако се тръгне към каквото и да е било връщане на стария режим за тютюнопушене в заведенията, като президент ще се противопоставя и ще наложа вето”, заяви българският държавен глава. Плевнелиев обясни, че не може да постави здравето на нацията пред „изискванията на един или друг бранш”.

„Здравето на нацията за мен е най-важно. Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави- той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен и се надявам да не отстъпим от тази позиция”, каза още държавният глава.

Управляващите предвиждат поправките в закона да бъдат приети до средата на ноември. Парламентарната партия ГЕРБ е твърдо против отмяна на забраната. Партия „Атака” подкрепя падането на забраната, а от ДПС коментираха, че ще гласуват по съвест.

Най-много за отмяна на забраната настоява ресторантьорският бранш, който се опасява от фалити и от още по-голяма криза.

Здравният министър Таня Андреева се обяви в подкрепа на тези планове, но в последствие промени позицията си и заяви, че забраната трябва да остане.

Подкрепи Economic.bg