Плевнелиев няма да присъства на извънредното събрание в петък

"Държавният глава вече оповести мотивите си за наложеното от него вето. Те са обнародвани в Държавен вестник и са публикувани на интернет страницата на президента", се казва в официално съобщение на президентството

116 ~ 2 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев няма да присъства на извънредното заседание на депутатите в петък, на което ще се обсъжда наложеното от него вото върху актуализацията на бюджета. Това става ясно от официално съобщение на президенството.

"Президентът Росен Плевнелиев очаква в петък в пленарната зала на Народното събрание да се проведе истински, ефективен и по същество дебат по актуализацията на бюджета. От качествена и открита дискусия ще спечелят всички и българското общество ще бъде информирано за какво ще се използва публичният финансов ресурс", се казва в него.

"Държавният глава вече оповести мотивите си за наложеното от него вето. Те са обнародвани в Държавен вестник и са публикувани на интернет страницата на президента", завършва съобщението.

По-рано днес председателят на Народното събрание Михаил Миков покани президента да присъства на извънредното заседание на парламента на 16 август. „Вашето участие, представянето на мотивите и защитата на Вашата позиция ще са от безспорна полза – за народните представители, а и за българската общественост като цяло”, посочи в писмото си Михаил Миков.

Минлата седмица президентът наложи частично вето на Закона за актуализация на държавния бюджет за 2013 г. Росен Плевнелиев върна някои текстове с мотива, че не приема „аргументите и опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение”.

Президентът декларира, че уважава правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. „Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани”, заяви той.

Междувременно организацията във Фейсбук в групата "#ДАНСwithme - Голямото посрещане" набира все по-голяма популярност, като до момента над 4000 души са дали заявка за участие. Организаторите призовават протестиращите да са около сградата на Народното събрание в 08:00 в петък.

Подкрепи Economic.bg