По-чисти води в Черно море

Това се дължи на пуснатите в експлоатация пречиствателни станции

7972 ~ 1 мин. четене

Качеството на водата в Черно море се е подобрило значително през последните няколко години. Това е отчел земеделският министър Мирослав Найденов по време на заседанието на кабинета в сряда, става ясно от стенограмата от заседанието. По думите му доказателство за това са резултатите от изследванията на 10 от най-често улавяните и консумирани риби.

Според него по-добрите резултати се дължат на пуснатите в експлоатация пречиствателни станции в Черноморския регион.

В понеделник се очаква да бъдат подписани договори за изграждането на канализация и пречиствателна станция за отпадъчни води в Созопол и комплекса „Слънчев бряг” в Равда, посочва министърът на екологията Нона Караджова.

По думите й за решаването на проблема с недостатъчния капацитет за пречистване на отпадъчни води при големия брой сгради в комплекса, ще са нужни десетки милиони левове. И в курорта „Златни пясъци” ще започне дълбоководно заустване, а в момента се проектира пречиствателна станция.

Една от причините за голямото забавяне на проектите, което е свързано и с усвояване на средства, е липсата на качествени проекти, обяснява Караджова. По думите й заради проекти със завишен капацитет и финансова стойност през юни 2009 година са били спрени средства в размер на над 1 млрд. лв. Тези проекти са били преработени и подготвени според правилата, което е довело до това забавяне.

Подкрепи Economic.bg