По-ниска от очакваното печалба за Honda за тримесечието

Приходите нарастват с 16% до 28,9 млрд. долара

108 ~ 1 мин. четене

Японската компания Honda Motors Co. обяви скок от 5,1 на сто в оперативната печалба за второто тримесечие на текущата година, въпреки че продажбите в Япония силно спадат, съобщава Reuters.  Третият по големина автомобилен производител в страната отичта силни продажби в Азия, но вицепрезидентът на компанията изрази предпазливост относно възможни промени в развиващите се пазари, които биха засегнали автопроизводителя.

Оперативната печалба е била подкрепена и от слабата йена, която направи японският износ на автомобили по-конурентен в чужбина.

Honda публикува оперативна печалба от 185,0 млрд. йени  (1,90 милиарда щатски долара) за тримесечието до края на юни, но резултатът е далеч под очакваните 209,3 млрд. йени. Приходите нарастват с 16% до 28,9 млрд. долара.
Нетната печалба за второто тримесечие спада със 7% на годишна база до 1,25 млрд. долара.

Honda реализира продажба на общо 745 578 превозни средства в САЩ, което е скок от близо 6 на сто спрямо същия период на миналата година.  Основната причина за по-добрите продажби е силната популярност на седана Accord. САЩ са най-големият пазар на Honda, който представлява около 40% от световните продажби на компанията.

Компанията запазва прогнозата си за фискалната година, завършваща в края на март 2014 г. Тя очаква за периода нетна печалба от 5,93 млрд. долара и оперативна от 7,97 млрд. при приходи от 123,7 млрд.

Подкрепи Economic.bg