По-слаба реколта от грозде

Количествата ще са по-малко с 30-40% заради студената зима и жегата в последните месеци

7068 ~ 1 мин. четене

Този година се очаква реколтата от грозде да е с 30-40% по-слаба, отколкото през 2011 г.  Това каза във Велико Търново проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, предаде Фокус.

Като причина за по-ниската реколта той посочи измръзванията, които имаше през зимата. Щетите от тях се равняват на около 30% средно за страната. През пролетта също е имало неблагоприятни моменти за реколтата като градушки, а в момента се отчита изключително сериозна суша.

По думите на проф. Моллов сушата тази година е много тежка и голяма част от лозарите нямат възможност да я преодолеят, тъй като нямат капково напояване. Според него освен по-ниска реколта, тази година се очаква и промяна в качеството. По думите му жегите се отразяват върху общия комплекс от съставки на гроздето и дори то да набере съответното сухо вещество като захар и т.н., вероятно е да няма същите аромати. Освен това и киселинното съдържание ще остане неподходящо.

„Не може при всички тези неблагоприятни обстоятелства за количеството на гроздето да имаме високо качество”, посочи проф. Моллов. По думите му обаче не бива да се счита, че не е възможно в определени райони, където има добри лозя, които се гледат добре със съответно капково напояване и със съответни допълнително агротехнически действия, да има много високо качество на грозде.

„Като общо очакване обаче тазгодишната реколта няма да е като миналата година. Миналата година беше много добра. Тази година вероятно ще е по-зле. Все пак производството на грозде е една фабрика под открито небе”, заяви проф. Пламен Моллов.

Подкрепи Economic.bg