По-слабо фабричното производство в Китай

Очакванията на анализаторите за „меко приземяване” на китайската икономика бяха охладени

6718 ~ 1 мин. четене

През май подиндексът за промишлената продукция в Китай се е понижил с 4,3 пункта до 52,9 точки. Измерителят за поръчките е изгубил 4,7 пункта до 49,8, информира Financial Times. Данните на изданието сочат още, че официалният индекс на мениджърските поръчки (PMI) е достигнал 50,4 пункта. Това е най-ниското му ниво за последните 5 месеца. В края на април измерителят беше 53,3 пункта. За шести пореден месец PMI е над нивото от 50 пункта. Това означава, че бизнес активността нараства, но понижението му през последните месеци илюстрира явно забавяне на икономическия растеж в Китай.

Рязкото понижение на показателя през последния месец увеличи натиска върху правителството да предприеме по-решителни мерки в подкрепа на забавящата се икономика, коментира Financial Times. Много анализатори вярваха, че Китай е на път да осъществи „меко приземяване“, но серията разочароващи данни през април охлади техните очаквания.

Миналата седмица китайският премиер заяви, че е време растежът на страната да се превърне в приоритет. Този коментар беше интерпретиран като призив за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.Подкрепи Economic.bg